onsdag 3 oktober 2007

90-årig dam gav bort allt - åkte på skattesmäll

Nedan finns att läsa i Dagen PS! Det har skrivits så mycket här om kronofogde inspektörer etc. som inte gör sina jobb ordentligt!

Jag tycker att det här bevisar att allt kanske inte är helt omöjligt! Även om det för den sakens skull inte behöver vara en konspiration! Och nej jag tar ingens parti! Jag tycker bara att precis som med media så kanske man måste vara medveten om att beslut faktiskt tas av människor med personliga känslor!

Och hur ofta klarar ni själva av att ta ett beslut utan att blanda in vad ni tycker och känner i frågan! Och hur många paragraf ryttare finns det inte i samhället.

I kvinnans förmögenhet ingick ett aktieinnehav. När hon sålde aktierna och gav alla pengarna till Cancerfonden åkte hon på 80.000 kronor i reavinstskatt - som hon inte kunde betala eftersom hon ju skänkt bort allt. Då kom Kronofogden, meddelar Metro.
Den gamla damens förmögenhet uppgick till 2 miljoner kronor, aktierna inräknade. När hon realiserade sina tillgångar och skänkte allt till Cancerfonden, fick hon ett skattekrav som hon inte kunde betala.

Vanligtvis skänker givare sina aktieinnehav direkt till hjälporganisationerna, som själva ombesörjer försäljningen. På det viset beskattas varken givaren eller organisationen, enligt Metro.

Så fort Cancerfonden fick veta att den 90-åriga kvinnan hamnat i ekonomiskt trångmål, vände de sig till Kronofogden och bad att få betala skulden. Men fogden startade ändå en indrivningsprocess mot den gamla damen, och plötsligt ringde utmätningsmannen på hennes dörr.

"Mycket trist. Vi har bett om ursäkt för att vi brustit internt i kommunikationen", säger Kronofogdemyndighetens Stockholmschef Mikael Necke till Metro.

Den givmilda kvinnans skuld har nu reglerats av Cancerfonden.

Inga kommentarer: